Kombe

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kombe

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dl tej
  • 1 kávéskanál só

Töltelék:

  • 370 g tejföl
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 2 ek konzerv kukorica

Kenéshez:

  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál étolaj

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 marék magkeverék

Elkészítése:

A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut.

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet összegyúrjuk.

A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az olajat és félretesszük.

A tölteléknél a gépsonkát apró kockára vágjuk a hagymával együtt, amit összekeverünk a tejföllel és a kockázott baconnel, lecsepegtetett kukoricával.

A tésztát 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk egyesével kb 40*45 cm-es lappá nyújtjuk, megkenjük a vajas-olajos keverékkel, erre rátesszük a második kinyújtott tésztát, amire ráhalmozzuk a tejfölös tölteléket és szétkenjük rajta és végül rátesszük a harmadik lapot, amit a vajas olajos keverékkel megkenünk.

A tésztát hajtogatjuk: egyik oldalát behajtjuk a feléig, majd a másik oldallal ugyanezt tesszük, majd alulról is felhajtjuk a közepéig, majd felülről is behajtjuk a közepéig.

Sütőpapiros tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtogatott rész alulra kerüljön. Lágy a tészta és tele töltelékkel, ezért óvatosan bánjunk vele.

1 órát meleg helyen pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük, megszórjuk magvakkal. A tetejét késsel kicsit bevágjuk.

180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.