Mexikói tortillatekercsek

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mexikói tortillatekercsek

Hozzávalók:

  • 16 darab tortillalap
  • 30-44 dkg reszelt sajt (nálam vörös cheddar és gouda)
  • 2 filézett csirkemell

A szószhoz:

  • 25-30 dkg érett, hámozott paradicsom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • egy teáskanálnyi cukor
  • chilipaprika
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 vörösbab konzerv
  • egy evőkanálnyi olivaolaj
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 2-3 nagyobb paradicsom

Elkészítése:

A csirkemelleket szeletekre vágjuk és sózzuk, majd kontaktgrillen megsütjük. Apró szálakra szedjük vagy apró darabokra vágva félretesszük.

A szószos töltelékhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olivaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a hámozott paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, beledaraboljuk a paprikákat, majd puhára, szószosra összefőzzük.

A végén belekeverjük a puha vörösbabot, az apróra vágott friss mogyoróhagymát, a kockázott friss paradicsomot és az apróra vágott sült csirkemellet. A szószból félretettem egy tálkával mielőtt belekevertem a csirkemellet, hagymát, friss paradicsomot és a babot, mert ezt kínáltam mártogatni.

A tortillalapokat félbe vágjuk, így kapunk 32 darab fél tortillát. Ezeket a fél tortillákat fogjuk tölteni és feltekerni.

A fél lapot megszórjuk a reszelt sajttal, halmozunk rá a húsos szószból és a jobb alsó saroknál elkezdjük feltekerni tölcsér formájúra.

A kész tölcsérkéket egymás mellé fektetjük kör alakban egy sütőlemez közepére, előtte egy kis kerámiatálat tegyünk a közepére, amibe majd a sima paradicsomos szósz fog kerülni. Gyakorlatilag ezt a kis kerámiatálkát fogjuk körberakni a tortillatekercsekkel.

Amikor körbeértünk, reszelt sajttal megszórjuk a tekercseket, majd újabb sor tekercset készítünk és végül egy harmadikat. Minden szint közé mehet reszelt sajt.

Mikor ezzel elkészültünk, 190 fokon aranyszínűre sütjük. A tészta finom ropogóssá válik, a sajt már megolvad a rétegek között és tálalhatóvá is válik.

Apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórhatjuk, a középre helyezett tálkában kínáljuk a csípős vagy kevéssé csípős mexikói szószt.