Sajtos, joghurtos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos, joghurtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 1 bő teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája + 2 evőkanál tej
  • 15 dkg reszelt sajt
  • tetejére szezámmag

Elkészítése:

A sajtot lereszelem. A tojást és a tojássárgáját a tejjel villával felverem.

Egy tálba szitálom a lisztet, elmorzsolom benne a vajat. A sajt kivételével a többi hozzávalóval, valamint a felvert tojás bő 2/3 részével a tésztát összegyúrom. Letakarva 1/2 órát pihentetem.

Vékonyra, kb 3-4 mm vastagra kinyújtom, meghintem a reszelt sajt felével, szorosan feltekerem, majd az egyik végét a tészta feléig visszahajtom, a másik végét pedig az előző hajtás végéig.

Egy konyharuhával letakarom és újabb 1/2 órát pihentetem. Az idő leteltével újból megismétlem a hajtogatást.

Kb 1 cm vastagságúra kinyújtom, éles késsel berácsozom a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymástól kicsit távolabb sorakoztatom a pogácsákat.

Tetejüket megkenem a maradék tojással, meghintem szezámmaggal és addig pihentetem, ameddig a sütőt 220 fokra előmelegítem.

Forró sütőbe tolom a tepsit, 5 perc után a hőfokot 200 fokra mérsékelem és kb 20 perc alatt szép pirosra sütöm.