Mákosguba muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákosguba muffin

Hozzávalók:
Guba:

  • 4 szikkadt kifli
  • 2 ek kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • fél citrom reszelt héja

Krém:

  • 4 tojássárgája
  • 2 ek liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • vaníliaaroma vagy vaníliás cukor, esetleg vanília őrlemény
  • 3 dl tej
  • baracklekvár (el is hagyható)

Tetejére:

  • 4 tojás fehérje
  • 1 ek kristálycukor

Elkészítése:

A kifliket karikázzuk fel. A tejet melegítsük össze a cukorral, majd öntsük le a kifliket és szórjuk rá a mákot, reszeljük rá a citrom héját és az egészet alaposan keverjük össze. Tegyük félre, amíg a krémet elkészítjük.

A krémhez egy kisebb edényben keverjük csomómentesre a tojássárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával, majd apránként adjuk hozzá a tejet és jól keverjük el. Alacsony lángon főzzük sűrűre a krémet.

Egy 12 lyúkú muffin formát béleljünk ki papírral, majd osszuk el benne a mákos kiflit, majd kanalazzuk rá a krémet. Ha szeretnénk, ekkor tehetünk rá kevés lekvárt is. Nagyon jó ízt ad neki, de ez a lépés akár el is maradhat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, hőlégkeveréssel. A fehérjéket a cukorral verjük kemény habbá. Vagy kanalazzuk a habot a muffinokra, vagy tegyük csillagcsöves habzsákba és díszítsük a habbal a muffinok tetejét ízlés szerint.

A muffinokat toljuk a sütőbe kb 15 percre.

Ha kész, hagyjuk kihűlni a formában a muffinokat.