Kakaós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1 kis méretű tojás
  • 2,5 tej
  • 100 g olvasztott vaj
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 1 tojás a kenéshez
  • a tészta egyik feléhez 2 ek kakaópor + pici víz

Elkészítése:

A liszthez keverjük a sót, cukrot, szárított élesztőt, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet. Elkezdjük dagasztani, majd végül az olvasztott vajjal szép fényesre dagasztjuk.

Ha a tésztát rugalmasra dagasztottuk felezzük el és az egyikhez adjuk hozzá a kakaós masszát és jól dolgozzuk el benne. A kakaóporhoz csak annyi vizet adjunk, hogy picit pépes legyen, de ne folyós, mert így könnyebb eldolgozni a tésztában. Hagyjuk kelni, amíg a duplájukra nő a térfogatuk (ez kb 1 óra).

Lisztezett deszkán nyújtsuk a tésztákat egyforma nagyságúra. A sima tésztára tegyük a kakaós tésztára és tekerjük fel, majd tegyük bele egy kicsi tepsibe vagy egy kalács formába. Kenjük meg tojással és hagyjuk újra kelni fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt.

Ha újra megkelt, kenjük meg újra tojással és tegyük be a sütőbe. 180-200 fokon süssük legalább 30-40 percig a sütő alsó rácsán. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.