Képviselőfánk

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Képviselőfánk

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl étolaj
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 nagy tojás

Krémhez:

  • 7 tojás
  • 8 dl tej
  • 150 g finomliszt
  • 200 g cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

A vizet, olajat, sót, vaníliás cukrot egy fazékban felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lisztet, majd visszatesszük a tűzre és addig keverjük, míg elválik a tészta az edény falától.

Ekkor levesszük a tűzről és kevergetve langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük elektromos robotgéppel a tojásokat.
Addig keverjük, míg fényes nem lesz a tészta.

Ezután habzsákba töltjük a masszát és sütőpapírral fedett tepsire kis gömbölyű halmokat viszünk fel.

A fánkokat és a sütőpapírt is lespricceljük kevés vízzel.

Betoljuk a sütőbe és fél óráig nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, mert különben összeesik a fánk. A hőfokot 205 fokra visszavesszük és még negyed óra alatt szép pirosra sütjük a fánkokat. A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, hagyjuk a fánkokat kihűlni, száradni. Jó ropogós tészta lett.

A kihűlt fánkok kalapját levágjuk és a belsejében lévő hártyát kivesszük.

A krémhez vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével.

A lisztet kevés tejjel és a tojássárgákkal simára keverjük.

A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban és kikevert tojássárgás masszát belecsorgatjuk és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

Ezután apránként, lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot is.

A tejszínt keményre felverjük.

Először a vaníliás krémmel töltjük meg a fánkokat, majd tejszínnel és végül rátesszük a kalapjukat.

Porcukorral enyhén meghintjük.