Hozzávalók:
Elkészítése:
Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk.
A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, rumot, a kovászt és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat apránkéntnként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük.
Egy magasabb falú lábasban felmelegítjük az olajat, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra.
A lábast fedővel letakarjuk.
Ha a fánk oldala szép piros, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.
Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert akkor a fánkok belseje nem sül át!
Papírtörlőre szedjük.
Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.