Kelt rétes

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kelt rétes

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor

Töltelék:

  • 45 dkg tehéntúró
  • 1 ek cukor
  • 15 dkg cukrozott darált mák
  • 500 g cukrozott meggy
  • 400 g párolt alma

A rétes kenéséhez, locsolásához:

  • kb 3 ek olaj
  • 5 dl tejföl
  • 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet a sóval, tojással elkeverjük. Az élesztőt a cukorral és 2 dl langyos tejjel felfuttatjuk.

A megkelt élesztőt és maradék tejet hozzáadjuk és az egészből tésztát dagasztunk. Ez a tészta lágyabb a fánk tésztánál, ilyennek kell lennie.

Latakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 2 részre osztjuk. Nem gyúrjuk át! 10 percig letakarva pihentetjük.

Közben a túrót és a cukrot összekeverjük.

Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, liszttel meghintjük. Az első cipót a közepére tesszük, olajjal lekenjük és szép vékonyra kihúzogatjuk, a vastagabb széleit leszedjük.

Étolajjal, tejföllel meglocsoljuk, a túrót rászórjuk és a két szemközti oldalát feltekerjük, hogy egymás felé nézzenek. Olajjal kikent tepsibe tesszük. Mivel hosszú rudak lettek, így félbevágtam és úgy tettem a tepsibe.

A tetejét olajjal, majd tojásos tejföllel lekenjük.

A mákosnál is ez az elkészítési mód, csak túró helyett mák és a lecsepegtetett meggy kerül a tésztára. Ezt is félbe vágjuk és a túrós mellé tesszük, majd a tetejét és az oldalát először olajjal, majd a tojásos tejföllel kenjük le.

A tepsiben még fél órát kelesztjük.

A széleket összegyúrjuk, majd pihentetjük. Ezt is szépen kinyújtjuk az abroszon. Étolajjal, tejföllel meglocsoljuk, majd az almával megszórjuk. Tepsibe tesszük, lekenjük, majd pihentetjük.

190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom rétes. Ajánlom szeretettel.