3bit szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
3bit szelet

Hozzávalók: (18,5*27,5 cm-es süteménykerethez vagy 24 cm-es kapcsos tortaformához)

Alaphoz:

  • 30 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Karamellhez:

  • 17 dkg barna cukor
  • 1,5 dl tejszín (minimum 30 %)
  • 6 dkg vaj

Krémhez:

  • 5 dl tej (ha 2 dl-es tejszínt vettünk, akkor a maradékot ide hozzáadhatjuk)
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • 1 púpozott evőkanál liszt (kb 40 g)
  • 5 dkg vaj

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • csokoládéreszelék

Elkészítése:

Először a karamellt készítjük el, mert annak hűlnie kell. A hozzávalót egy edénybe mérjük és összeforrlajuk, majd mérsékelve a lángot, gyöngyözve főzzük 15-20 percig. Ennyi idő alatt a karamell be fog sűrűsödni és kissé sötétebb lesz a színe. Félretesszük és többször átkeverve langyosra hűtjük.

Közben a vajat vagy margarint felolvasztjuk, de ne legyen meleg! A kekszet kimérjük és összekeverjük a vajjal/margarinnal. A kekszes massza felét az előkészített tortaformába vagy keretbe/tepsibe nyomkodjuk a kezünkkkel, majd a langyosra hűlt karamellt ráöntjük, hogy mindenhová jusson.

5-10 percet pihentetjük, eközben a karamell megszilárdul annyira, hogy a maradék keszet ráteríthessük és egyenletesen elosztva rányomkodjuk.

A krémhez a pudingporokat, cukrot és lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sárgákat, majd kevés tejet hozzáadva csomómentesre keverjük. A többi tejet is hozzáadjuk s sűrűre főzzük a krémet. Ekkor levesszük a tűzről és még forrón hozzáadjuk a vajat és addig kevergetjük, amíg az elolvad.

A langyosra hűlt krémet eloszlatjuk egyenletesen a kekszes-karamelles réteg tetején és hűtőbe tesszük.

Közben a tejszínt felverjük és rásimítjuk a krém tetejére, majd az egészet visszatesszük pár órára a hűtőbe.

Kivesszük a süteményt, csokit reszelthetünk rá, majd ízlés szerint felvágjuk és tálaljuk.