Kiflicskék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kiflicskék

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 0,5 l tej (minimum 2,8%-os)
  • 5 dkg élesztő
  • 2,5 dl étolaj
  • 3 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • reszelt sajt a tetejére
  • egyéb töltelékek: köménymag, szezámmag, lekvár, virsli, bacon, kolbász, pizzakrém, mák, dió, felfőzött, majd kihűtött csokipuding, mogyorókrém, stb

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, közepébe fészket készítünk, hozzáadjuk a langyos tejben, csipet cukorral felfuttatott élesztőt, rászórjuk a maradék cukrot, hozzáadunk 2 egész tojást és egynek a sárgáját, beleöntjük az olajat, körben a szélére szórjuk a lisztre a sütőport és a sót.

A tésztát nagyon jól kidolgozzuk, hólyagosra, selymesre, majd cipót formálva, liszttel megszórva kelesztjük, amíg duplája nem lesz.

Közben kibéleljük a tepsiket sütőpapírral és előkészítjük a töltelékeket. A sütőt előmelegítjük.

A megkelt cipót 12 részre osztjuk és kis cipókat gömbölyítünk belőle. A kis cipókat újból kelesztjük, majd egyenként tenyérnyi kerek lapra nyújtjuk és 8-8 db cikkre vágjuk.

Megtöltjük a kívánt töltelékkel, de töltelenül is hagyhatjuk, majd a szélesebb felétől kezdve feltekerjük.

A kifliket tepsiben kelesztjük, majd villával kissé felvert fehérjével átkenjük (ekkor szórhatunk a tetejére reszelt sajtot, szezámmagot és egész mákot, vagy ki mit szeretne). 180 fokos, forró sütőben szép pirosra sütjük.

Tipp:

A receptet anyósomtól kaptam és nem tudok elég hálás lenni érte! Nagyon kiadós, finom kelttészta, amely édes és sós töltelékkel is kiváló. Családunk számára felezem vagy negyedelem a mennyiséget. Frissen, langymelegen verhetetlen, a töltelékek variációja pedig végtelen.