Magvas császárzsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Magvas császárzsemle

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg margarin
  • 2 nagy ek tejföl (20%-os)
  • 3-4 dl langyos tej
  • 1 kk só
  • csipet kristálycukor

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag
  • lenmag
  • hántolt-pirított napraforgómag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, amit megszórunk egy csipet cukorral, végül ráöntünk kb 2 dl langyos tejet.

Miután megkelt az élesztő, hozzáadjuk a tejfölt és a puha margarint, majd további tejjel kis adagokban hozzáadva szép sima, puha tésztagombócot gyúrunk.

Meleg helyre téve, letakarva háromszorosára kelesztjük.

Deszkára tesszük, kicsit lapítunk rajta, hogy téglalap formát kapjunk és hüvelykujjnyi csíkokra felvágjuk.
A csíkokat gömbölyűre sodorjuk.

A kisodort tésztarudakat mint amikor csomót kötünk, lazán áthurkoljuk.

Ezután a felső végét ismét aláhajtjuk, az alsót pedig fölé úgy, hogy a kettő vég a körfonat alul találkozzon, ahol most össze kell csípni a végeket.
(Nem olyan ördöngős, csak az első darab tűnik nehéznek, de azután már menni fog!)

Az így kapott fonott zsemlét óvatosan megfordítjuk és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal és pihentetjük 10 percet.

200 fokra előmelegített sütőbe téve nagyjából 22-25 perc alatt szép aranyló pirosra sütjük.

Miután megsültek a zsemlék, rácsra tesszük és lehűtjük.

Jó étvágyat kívánok!