Rusztikus diplomata torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rusztikus diplomata torta

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (500 g)

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál porcukor

Krém:

  • fél liter tej
  • 4 tojássárgája
  • 120 g porcukor
  • 40 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín

Szirup:

  • 50 ml víz
  • 50 g barnacukor
  • 25 ml gyümölcslikőr

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle, 2 darab 25 cm átmérőjű kört. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, egy villa segítségével szurkáljuk meg a tésztát és süssük 20-25 percig.

A piskóta elkészítéséhez a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját négy evőkanál porcukorral keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját. Adjuk hozzá az átszitált lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze.

Öntsük a masszát egy 22 centiméteres, kivajazott kapcsos tortaformába és 180 fokon 20-25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítéséhez forraljuk fel a tejet. A ojássárgákat a porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá az átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.

A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve főzzünk sűrű krémet. A tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

A hideg tejszínt verjük kemény habbá, egy spatula segítségével keverjük össze a kihűlt krémmel.

A sziruphoz mérjük ki a vizet, tegyük bele a barnacukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.

Helyezzük a leveles tésztát torta tálra, itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük rá a sárga krém harmadát. Tegyük rá a piskóta lapot, kenjünk rá krémet, majd fedjük be a második leveles tészta lappal, amit szintén locsoljunk meg a sziruppal.

A maradék krémmel vonjuk be az összeállított tortát és keserű csokoládé reszelékkel díszítsük a tetejét.