Pizzás csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pizzás csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 csomag fokhagymapor
  • 1 csomag oregánó
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 evőkanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 6 dl tej

A szószhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • 1 csomag bazsalikom
  • bors

Töltelékbe:

  • ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott sonka és reszelt sajt

Elkészítése:

A tészta szárazanyagait egy kelesztőtálban összekeverjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt és annyi langos tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen letakarva 1 órán át kelesztjük.

A szószhoz a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon a belezúzott fokhagymával együtt gyaran megkeverve lepirítjuk. Ha már kellően megpirult, ráöntjük a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet, a fűszereket és forrásig kevergetjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk és cukrozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblán kicsit átgyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.

Megkenjük a paradicsomszósszal, rászórjuk a sonkát és a sajtot, majd feltekerjük. Éles késsel 3 cm-es darabokra vágjuk és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.

A tetejükre sajtot szórunk és 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem pirul.