Kovászos uborka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 1 kg, kb egyforma méretű uborka
  • 3 l-es tiszta üveg
  • 3 szőlő levél
  • 3 ág friss kapor
  • 2-3 szál torma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kk koliandermag
  • 1 kk mustármag
  • 1 kk egész bors
  • 1 kk egész kömény
  • só ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 10 %-os ecet ízlés szerint
  • annyi víz, hogy az üveg nyakáig érjen
  • 2 szelet kenyér

Elkészítése:

Az uborkákat jól megmossuk, a végeiket levágjuk, az oldalukat 3 helyen bevágjuk.

Az üveg aljára tesszük a szőlő leveleket és a kaprot. Az uborkákat szépen beletesszük az üvegbe a tormával és a fűszerekkel együtt.

Felöntjük félig vízzel és öntünk bele ecetet és cukrot ízlés szerint, felöntjük vízzel és megkóstoljuk hogy elég-e bele a cukor és az ecet, ha kell akkor még utánízesítünk.

Rátesszük a tetejére a kenyeret, egy kistányért teszünk az üvegre, és az üveget olyan helyre rakjuk, ahol állandóan éri a nap.

Mikor az uborkák sárgák, a víz tejfehér és zavaros lesz, akkor kiszedjük az uborkákat, jól megmossuk és egy tálba a hűtőbe tesszük. A levét átszűrhetjük és ráönthetjük az uborkákra.

Tipp:

Körülbelül 4-5 napig érleljük a napon, hogy rendesen betudjon sárgulni az uborkánk.