Csőben sült tök

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csőben sült tök

Hozzávalók:

  • 3 kisebb spárgatök
  • 60 dkg darált hús
  • 1 kis üveg szeletelt gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 ek aprított kapor
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kk só vagy ételízesítő
  • 1 tk bors
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 ek étolaj

A tetejére:

  • 1 nagy doboz tejföl (325 g)
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, a sót és a borsot, majd fehéredésig pároljuk. A tűzről levéve megfűszerezzük a törött paprikával és a kaporral, ráöntjük az üveges gomba levét és legalább 15-20 percig tovább főzzük, pároljuk, hogy a levét elfője.

Ezután hozzákeverjük a paradicsomot és a gombát, egyet forr, elzárjuk a lángot és az így előkészített kissé sűrű, húsos tölteléket félretesszük.

A tököket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a magos közepét egy evőkanállal kikaparjuk és tepsire sorakoztatjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A hústölteléket egyenletesen elosztjuk a tökökbe.

A tejfölt kissé kikeverjük ízlés szerint egy picike sóval, borssal és ha maradt egy kis aprított vagy szárított kaporral és végiglocsoljuk vele a megtöltött tököket. Végül reszelt sajttal zárjuk a réteget.

A sütés nagyjából 40-45 perc, ezalatt átpuhul a tök és szép pirosra megsül teteje.

Bármilyen körettel tálalhatjuk, én most krumplipürével kínáltam a családnak.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ugyanígy nagyobb cukkinivel is el lehet készíteni ezt az ételt, azzal is nagyon finom! :)