Sajtos csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3 kk cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj

A kenéshez:

  • 4 ek tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt

A tekercs tetejére:

  • 2 ek olvasztott vaj
  • 2 tk szezámmag

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Közben a lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk tojást, tojássárgáját, a sót, az élesztőt és jól összegyúrjuk.

Az olvasztott, de nem meleg vajat utoljára adjuk hozzá és szép simára dagasztjuk vele a tésztát. Letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor enyhén lisztezett deszkára öntjük, kissé átgyúrjuk, majd elfelezzük.

Az egyik tésztát kb 3 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Lekenjük 2 ek tejföllel és megszórjuk 10 dkg reszelt sajttal.
A rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, majd lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk szezámmaggal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.

A kész csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól távolabb.

A maradék tésztát is ugyanígy készítjük el.

30 percet kelesztjük még.

180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.