Rafinált tavaszi torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rafinált tavaszi torta

Hozzávalók:

Tészta:

  • 5 db tojás
  • 150 g porcukor
  • 125 g liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • egy citrom reszelt héja

Krém:

  • 1/2 liter tej
  • 120 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • egy narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Áztatni:

  • 150 ml víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 50 ml gyümölcslikőr

Csokoládémáz:

  • 9 teáskanál kristálycukor
  • 5 teáskanál víz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítése:

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy kerek, kapcsos tortaformát, papírral.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgájába reszeljük a citrom héját, majd a cukorral keverjük habosra.

A tojások fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele tojássárgáját.

Az átszitált és sütőporral kevert lisztet, kisebb adagokba keverjük a masszához, figyeljünk, hogy a habot már ne törjük össze. Öntsük a masszát a tortaformába és tegyük be a sütőbe. Ajtónyitogatás nélkül, 180 fokon, nagyjából 30-35 perc alatt, megsül a tészta. Borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez keverjünk csomómentesre, két púpozott evőkanál lisztet, 8 evőkanál tejjel. A maradék tejet és a porcukrot tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel.

Forralás után húzzuk le a tűzhelyről, adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a lisztes keveréket, majd főzzünk sűrű krémet.

Hagyjuk teljesen kihűlni, de néha, néha kevergessük meg, így nem lesz bőrős a teteje. A vajat keverjük alaposan ki.

Közben készítsük el a többi hozzávalót. 150 ml vízben olvasszuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá a gyümölcslikőrt. A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, rövid ideig főzzük. Adjuk hozzá a vajat és kevergetve hűtsük ki.

Utolsó lépésként állítsuk össze a tortát, ehhez szeleteljük a piskótát három részre, locsoljuk meg a lapokat a likőrös vízzel. A kihűlt krémhez adjuk a habosra kevert vajat és a vaníliás cukrot.

A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a csokoládémázzal vonjuk be. Hagyjuk kicsit dermedni a hűtőben.