Hozzávalók:
Tésztához:
Mákos töltelékhez:
Diós töltelékhez:
Aszalt gyümölcsös töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítése:
A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A többi anyagot egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is és szép sima tésztává dolgozzuk.
Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákos és a diós töltelék hozzávalóit összekeverjük és külön-külön kisebb lábasban, lassú tűzön átgőzöljük, majd kihűtjük.
A tésztát három részre osztjuk. Kevés rostmixszel megszórt sütőpapírra tesszük az egyik tésztadarabot és a tetejét is megszórjuk egy kevés rostmixszel, majd 30*25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A mákos tölteléket egyenletesen szétkenjük rajta, feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt 30*15 cm-es gyümölcskenyér forma egyik szélére tesszük.
A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a diós krémmel, feltekerjük és a mákos tekercs mellé tesszük.
A harmadik tésztát szintén kinyújtjuk, megkenjük a jól kikevert szilvalekvárral és egyenletesen megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel, feltekerjük, majd a a két másik rolád tetejére (a közepére) tesszük.
Először tojássárgájával, majd fél óra pihentetés után a fehérjével megkenjük. 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
A Nocarb rostmix nem tartalmaz felszívódó szénhidrátot, így bátran fogyaszthatják azok is, akik szigorú CH diétát kénytelenek követni. A rostmixet bio boltokban lehet megvásárolni, vagy webshopokból megrendelni.
A kalács elkészíthető hagyományos bejgli tésztából is.