Túrós zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós zserbó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tejföl ((200 g)
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

  • 0,5 kg tehéntúró
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja, és leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk.

Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport.

A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojás sárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.

Egy kb. 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral.

Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk.

Ezeket a lapban nyújtott tésztákat úgy tudjuk legegyszerűbben kezelni, ha kivágunk sütőpapírból egy tepsi méretet, és erre rakva nyújtjuk ki, és igazítjuk el a lapokat. Így biztosan egyforma méretű lesz mindegyik. 170 fokra előmelegített sütőben, égkeveréssel 25 percig sütjük.

Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni.

Tipp:

Pár órás pihenést igényel, de legjobb, ha előző nap megsütjük.