Rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 2 bögre rizs
  • 600 ml víz
  • étolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet majoránna
  • jódozott só
  • őrölt fekete bors
  • csemege pirospaprika
  • 60 dkg csirkemell filé vagy sertéscomb
  • 450 g 12%-os tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A kelkáposztát megmosom, felvagdosom, kicsumázom és forrásban lévő, sós, majoránnás vízben 10 percig főzöm.

A húst felcsíkozom vagy kockázom és olajon, a felaprított vöröshagymán és zúzott fokhagymán pirítom fehéredésig. Felengedem kevés vízzel és forrástól számítva 20 percig főzöm ha csirkemell és 50 percig ha sertéscomb. Fűszerezem sóval, borssal és pirospaprikával.

A rizst kevés olajon megpirítom, felengedem a vízzel, felforralom, közben megsózom ízlés szerint. Ha felforrt, akkor alacsony (tartalék) lángon főzöm, míg az összes vizet magába nem szívja.

A kész rizsbe belekeverem a húst. A kelkáposztáról leöntöm a vizet és a tejfölt egy kis tányérban kikeverem 2 csipet feketeborssal és 3 csipet ételízesítővel.

Egy nagy tepsiben vagy hőálló tálban elkezdem a rétegezést: alulra egy kevés olaj kerül, rá kelkáposzta, aztán rizses hús és végül a tejföl. Újra rétegezem addig, míg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére a tejföl kerül.

Előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm közepes lángon.