Medvehagymás rudak

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Medvehagymás rudak

Hozzávalók:

  • 1,3 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek sertészsír
  • 15 dkg margarin
  • 1 ek só
  • 1 db tojás
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt és ráöntünk 1dl langyos vizet, majd felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt és a zsírt és további langyos víz hozzáadásával puhára gyúrjuk.

A tésztagombócot letakarjuk és pihentetjük 25-30 percet.

Amíg kel a tészta, a tisztára mosott és szárazra csepegtetett medvehagymát apróra vágjuk.

A fél teavajat megolvasztjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük és 1cm vastagra kinyújtjuk.

A tésztalap 2/3-ára rákenjük a vaj felét és rászórjuk a medvehagyma felét, majd 3 részletben összehajtjuk és újra kisodorjuk, rákenjük a vaj másik felét és rászórjuk a maradék medvehagymát, majd ugyanígy összehajtjuk a tésztát.

10 perc pihentetés után ezt a hajtogatási műveletet egyszer megismételjük, majd újra 10-12 perc pihentetés következik.

Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, ezután éles késsel épp csak a felületét berácsozzuk, majd egyforma nagyságú rudakra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire téve, előmelegített sütőben 190 fokon kb 15-17 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!