Hozzávalók:
A sütéshez:
A tálaláshoz:
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a porcukrot, a rumot, a tejfölt, a tojás sárgákat, a sót és a felfuttatott élesztőt.
Fokozatosan hozzáöntjük a langyos tejet és jól összekeverjük. Az olvasztott vajjal vagy margarinnal hólyagosra dagasztjuk.
Letakarjuk vagy kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.
3 mm-re nyújtjuk és 4 különböző méretű pogácsa kiszúróval ugyanannyi korongot szaggatunk belőle.
A tésztalapok széleit hosszanti irányban bevágjuk úgy, hogy a közepük egészben maradjon és az utána lévő korongokat bemetszése mellé essen a vágás.
A közepüket megkenjük vizes ecsettel.
A 4 különböző méretű korongot egymásra fektetjük, a közepüket összenyomjuk (egy parafa dugóval nyomtam be) és konyharuhával letakarva újból megkelesztjük.
Közepesen meleg étolajban megsütjük, a felső felét eresztjük először az étolajba.
Fedőt teszünk rá, majd 1-2 perc után átfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
A fánkokat papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük.
A fánkokat tányérra rendezzük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe lekvárt csepegtetünk.