Lekváros kelt kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Lekváros kelt kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 mk cukor
  • 1 mk só
  • 1 db tojás sárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

A töltéshez:

  • Házi baracklekvár

A kiflik tetejére:

  • 1 db tojás sárgája és 1 evőkanál tej keveréke

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl cukros tejben, majd letakarva felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót és a liszt közepébe ütjük a tojás sárgáját.

Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat és a többi tejjel jól kidolgozzuk.

Letakarva duplájára kelesztjük, majd könnyedén átgyúrjuk.

2 cipóra osztjuk és a cipókat 3 mm-es kör alakúra nyújtjuk, majd ajd 8 cikkre vágjuk.

Az így kapott háromszög felső felébe, jó kemény lekvárt teszünk és feltekerjük.

Vajjal, vagy sütőpapírral fedett tepsire tesszük és a tojás és a tej keverékével megkenjük.

Még 20 percet pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A tűzhely aljába, egy laposabb, nagyobb lábasba vizet tettem, hogy jó gőzös sütőben süljön.