Rakott burgonya sajtos tojásos szósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott burgonya sajtos tojásos szósszal

Hozzávalók:

  • 6 közepes lisztes krumpli héjában főzve, lehűtve, vékonyra szeletelve
  • 6 nagyobb keményre főzött tojás kisebb darabokra aprítva
  • 20 -25 dkg kolbász felkarikázva
  • 25 dkg finomra reszelt jól olvadó sajt ( fele lehet füstölt annál finomabb)
  • 2 kisebb hagyma finomra vágva

Besamelhez:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 500 ml hideg tej (vagy felesben tejszínnel)
  • 25 dkg finomra reszelt jól olvadó sajt ( fele lehet füstölt annál finomabb)
  • 8 keményre főzött tojás durvára vágva
  • 4-6 szelet bacon ropogósra sütve, majd kisebb csíkokra felvágva

Tálaláshoz:

  • 4 evőkanál tejföl amiben 2 gerezd zúzott fokhagymát keverünk el

Elkészítése:

A burgonyákat a héjukban megfőzzük, majd kihűtjük, megpucoljuk és felszeleteljük. A tojásokat keményre főzzük, majd durvára daraboltjuk. A bacot ropogósra sütjük egy serpenyőben, majd félretesszük és a kisülő zsírban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a kolbászkarikákat is.

A vajban a fokhagymát megpirítjuk, majd megszórjuk liszttel és egy picit pirítjuk. Felöntjük a tejes-tejszínes keverékkel, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a mártást. Közben sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Amikor a mártás elkészült hozzáadjuk a bacon és a tojásdarabokat, majd óvatosan összeforgatjuk, ügyelve arra, hogy a tojást ne törjük össze.

Egy jénait kivajazunk, majd az alját kirakjuk burgonyával, megsózzuk, majd jöhet rá egy réteg kolbászzsíros hagyma, kolbászkarika és besamel mártás.

Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Az utolsó réteg burgonya legyen.

A tetejére vékony rétegben kenünk egy kis besamel mártást, majd közepes hőmérsékleten (170 fok) sütjük.

Félidőben kivesszük és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.

Készre sütjük, majd tálaláskor meglocsoljuk fokhagymás tejföllel.