Bakonyi sertéstokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bakonyi sertéstokány

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb
  • 50 dkg gomba
  • 20 dkg füstölt császárszalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgapaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 3 dl tejföl
  • 1 tk liszt
  • csípős paprikakrém (Erős Pista)
  • 2 tk pirospaprika
  • szerecsendió
  • majoranna
  • kakukkfű
  • 1/2 ek zsír

Elkészítése:

A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

A gombát vágjuk vékony csíkokra.

A felkockázott szalonnához adjuk hozzá a zsírt, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis színt.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk, még a hagyma üveges lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább egy-két percig.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, és addig pároljuk míg a hús kifehéredik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, és a fűszerekkel, sózzuk, keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a felcsíkozott gombát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt, főzzük puhára.

A tejfölt és a tejszínt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a húshoz, és keverjük alaposan össze. Ezután főzzük még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és ízesítsünk utána, ha szükséges.

Ameddig a hús fő, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet.

Tálaláskor a köretre (nokedlire) kanalazzuk rá a szaftos húst, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.