Diós kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós kocka

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói 22×32 cm-es tepsihez:

  • 30 dkg finom liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek holland kakaó
  • 6 db egész tojás (nagy)
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk)

Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki.

Vegyük ki a hűtőből tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe.

Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.