Calzone magyarosan

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Calzone magyarosan

Hozzávalók:

Tészta:

  •  kg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl tej
  • 4 dl langyos víz
  • 5 ek olaj
  • 1 ek só
  • cukor az élesztő felfuttatásához

Töltelék:

  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 4-5 duci gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 nagyobb hegyes erős paprika
  • 250 g kockázott bacon
  • szeletelt házi kolbász (opcionális)
  • ízlés szerint sajt
  • 1 konzerv csemege kukorica

A kenéshez:

  • 2 db tojássárgája

Elkészítése:

A tészta előkészítése:

A tejet kéz melegre melegítjük, beletesszük a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, a liszttel elkeverjük a sót és kimérjük a többi hozzávalót a tésztához, majd a liszt közepébe egy mélyedést formázunk.

A felfutott élesztőt beleöntjük a kis mélyedésbe, kimérjük hozzá az olajat, majd beleöntjük a 4 dl langyos vizet és jó alaposan összegyúrjuk.

Amint ez megvan meleg helyre letakarva félrerakjuk és 1 óra alatt megkelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig előkészítjük a tölteléknek valót.

A töltelék elkészítése:

A tejfölhöz hozzákeverjük az apróra zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót, majd félretesszük, hogy picit összeérjenek az ízek.

A sajtot, lilahagymát felkockázzuk, a kolbászt felszeleteljük. (Én a kis szeleteket még 4 darabra vágtam, így egészen picike kolbászdarabkákat kaptam.)

A paprikát felszeleteljük, a vége felé a szeleteket félbe vágjuk.

Összeállítás:

Amint megkelt a tészta, 5 db részre osztjuk. Kiveszünk egyet, a többit félrerakjuk.

Kinyújtjuk szép vékonyan kör alakúra, majd megkenjük az egészet a fokhagymás tejföllel úgy, hogy a széleken körülbelül 1 cm helyet hagyjunk.

Megszórjuk a felét a feltéttel, ráhajtjuk a másik felét és egy villa segítségével szépen lezárjuk a széleit, lekenjük tojássárgájával, majd megszurkáljuk a tetejét.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:

Ebből az adagból az 5 darab kiscipóból igen emberes adag jön ki. A tölteléket tetszés szerint variálhatjuk, megtölthetjük akár rendes pizzafeltéttel is.

A tetejére a tojáson kívül rakhatunk még sajtot is. A tészta tökéletes hagyományos pizzatésztának, akkor sima olaj helyett olíva olajat használok és szoktam a tésztájába rakni még oregánót meg bazsalikomot is.

Ekkora mennyiségű tészta 2 db nagy normál pizzának elég.