Lassan sült császárhús fűszeres krumplival

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lassan sült császárhús fűszeres krumplival

Hozzávalók:

Hozzávalók a száraz páchoz:

  • 1 ek só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk őrölt színes bors
  • 1/2 tk őrölt zöld bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kell még 2 dl húsalaplé

Fűszeres sült krumpli hozzávalói:

  • 1 kg sütnivaló krumpli (sárga)
  • 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
  • 1 tk só

Elkészítése:

A sót keverjük alaposan össze a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan szeleteljük fel.

Vegyünk egy 1,5-2 kg körüli bőrös császárhúst, majd éles késsel irdaljuk be rombusz alakban, majd mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be a sós-fűszerekkel.

Ezután a beirdalt bőr réseibe nyomkodjuk bele a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a húst, és pár órára, vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

Egy tepsibe öntsünk bele 2 dl húsalaplét, majd helyezzük bele bőrös felével lefelé a húst. Ezután fedjük le fóliával mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki a sütőből, majd fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd lefóliázva pároljuk tovább még 1 órán át.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot (kb. 200 fokra) és süssük a húst szép pirosra a bőrét jó ropogósra. (kb. 50 perc alatt szép pirosra, ropogósra sül)

A sütőből kivéve, hagyjuk a húst legalább egy fél órát állni, mielőtt felszeletelnék, és tálalnánk.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékonyra. Ezután tegyük bele a tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük szép pirosra. (sütési idő felénél óvatosan forgassuk át a krumplit)

Amikor a krumpli megsült, öntsük le róla a felesleges zsírt.