Birkapörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Birkapörkölt

Hozzávalók:

  • 1,8 kg birka hátulja, vagy gerince
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 érett, hámozott paradicsom
  • 2 ek. mangalica zsír
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 ek. törött bors
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A birkahúst gondosan előkészítjük, a faggyútól és a hártyáitól megtisztítjuk, majd kb. 4*4-es darabokra vágjuk.

Az összedarabolt húst és a hentessel összevágatott csontokat egy nagyobb edénybe feltesszük főzni. Amikor elkezd habozni, kétszer-háromszor átkeverjük és forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd egy nagy szűrőtálba leszűrjük, csap alatt leöblítjük.

Ezzel a módszerrel eltűnik a birkahús faggyús íze.

Összevágjuk a hagymákat, paprikát, a hámozott paradicsomot és a zsírra tesszük. Rögtön rárakjuk az előfőzött húst és fedő alatt, lassú tűzön (só nélkül) pároljuk. Párolás közben többször átkavarjuk.

Amikor kezdő elfőni a saját levét, rászórjuk a paprikát, borsot, köményt, sót és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje., majd jó puhára főzzük. Ezzel a módszerrel, igazi „pörkölt” ízt kap a hús.

Legalább 2 órán keresztül főzni kell, hogy jól megpuhuljon. A főzési idő utolsó 10 percében hozzáöntjük a bort is

Tipp:

Ha kuktában készítjük, a főzési időt felére csökkenthetjük.