Csokoládés-mogyoróvajas blondie

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csokoládés-mogyoróvajas blondie

Hozzávalók:

Blondie hozzávalói 18×27 cm-es tepsihez:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 18 dkg mogyoróvaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor (por)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só

Mascarponekrém hozzávalói:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 3-4 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

Vajkaramell hozzávalói:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 ek víz
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dkg vaj

Elkészítése:

Blondie elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral. A csokoládét vágjuk fel apróra.

Egy keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a mogyoróvajat, és robotgéppel keverjük simára.

Keverjük hozzá a tojást, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, és szintén keverjük simára.

Végül adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd egy keverőkanállal forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután egy habkártyával egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. Ekkor még eléggé lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, éppen jó lesz az állaga. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A krém elkészítése:

Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a habos mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a karamellt elkészítjük.

A karamell elkészítése:

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a vizet, és kevergetve karamellizáljuk szép világos barnára, majd vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára.

Tegyük vissza a tűzre, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.

Mielőtt a süteményre csorgatnánk, kevergetve hűtsük pár percig.

Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint csorgassuk rá a karamellt.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.