Mini kürtőskalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mini kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 50 kg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 7-8 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • fél citrom leve
  • 2 csomag vaníliás cukor

A beszóráshoz és a kenéshez:

  • 15 dkg vaj
  • apróra vágott dió, fahéj, kakaópor, stb ízlés szerinti cukorral keverve

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 2 ek cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztőt és hólyagos tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.

Közben előkészítünk 18-20 db habroló csövet és megvajazzuk vagy olajozzuk.

A megkelt tésztát óvatosan a nyújtódeszkára tesszük, 4-5 mm vastagra nyújtjuk, majd kb 2 cm széles csíkokra vágjuk.

A tészta csíkokat feltekerjük a csövekre, úgy, hogy fedjék a tekerések egymást, majd az asztalon kicsit meghengergetjük.

A felületüket olvasztott vajjal vagy tejjel lekenjük és belehempergetjük az előre elkészített diós, fehéjas, kakaós keverékbe.

A kész rolókat egy nagyobb tepsibe áttítva sorakoztatjuk, egymástól távolabb. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A megsült kalácsokat hagyjuk hűlni, így könnyen ki lehet venni belőle a csövet.