Sütőben sült fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • ízlés szerint porcukor

Elkészítése:

Morzsold az élesztőt a langyos, cukros tejbe és hagyd felfutni körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, a teteje pedig habos.

Mérd egy tálba a lisztet, add hozzá az élesztőt, a vajat, a sót és a tojást, majd géppel vagy kézzel dagassz lágy tésztát.

Ha egynemű, és nem ragad, formázz belőle cipót, takard le, tedd meleg helyre, majd körülbelül egy óra alatt keleszd meg.

Ha a tészta a duplájára nő, rakd lisztezett felületre. Nyújtsd körülbelül 1 cm vastagra és pogácsaszaggatóval szúrd ki a fánkokat.

Tedd a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm távolságra.

Told előmelegített sütőbe és 160 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd aranybarnára. Tíz perc elteltével fordítsd meg a fánkokat.

Ha kész, szórd meg a tetejüket vaníliás porcukorral.