Áfonyás gyümölcstorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Áfonyás gyümölcstorta

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás (közepes)
  • 3 ek víz (hideg)
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Mascarponekrém hozzávalói:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Áfonya hozzávalói:

  • 20 dkg áfonya
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek barna cukor

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá.

A tojások sárgáját kezdjük el kikeverni a porcukorral, majd pár perc után, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vizet, és keverjük jó habosra.

Ezután a masszához adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, szitáljuk rá a sütőporos-lisztes keveréket, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

A gyümölcstortaformát alaposan zsírozzuk ki, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután egyenletesen öntsük bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki egészen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével.

Ezután a teljesen kihűlt tésztára egyenletesen kanalazzuk rá.

Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás, és a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, majd hűtsük ki. (közben óvatosan keverjük össze, hogy az áfonya ne törjön)

Ezután a torta tetejére kanalazzuk rá a karamellizált áfonyát, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.