Cukormentes zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Cukormentes zserbó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1/2 kg zabpehelyliszt, világos rozsliszt, nagyi sütemény lisztkeverék vagy sima liszt
  • 25 dkg vaj (nálam fele vaj, fele margargarin)
  • 1/2 ek folyékony édesítő vagy 3 ek porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • csipet só

Töltelék:

  • 1/4 kg darált dió
  • 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
  • vanília por vagy vaníliás cukor

Továbbá:

  • 500 g baracklekvár
  • kevés rum vagy aroma kevés vízzel hígítva

Csokimáz:

  • 5 dkg csokoládét
  • diónyi vaj
  • kb fél dl víz

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit alaposan össuekeverjük, majd félretesszük.

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kevés fruktózzal vagy sima cukorral.

A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a vajjal, margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgákat, az egész tojást, az édesítőt (vagy cukrot) és jól összedolgozzuk.

A tésztát négy részre osztjuk és a tésztákat egyenként 30*30 cm-es téglalappá nyújtjuk.

Egy 30*30 cm-es tepsit kizsírozunk és lisztezünk, majd az első lapot beletesszük, ezt meglocsoljuk kevés rumaromával (vagy vízzel hígított rummal), megkenjük a lekvár 1/3-ával, rászórjuk a diókeverék 1/3-át, majd ezt még 2x megismételjük, végül az utolsó lappal befedjük.

Langyos helyen 1 órát pihentetjük,majd 190 fokos sütőben kb 40 percig sütjük.

Langyosra hűtjük, majd a csokit a vízzel és a vajjal összemelegítjük, majd bevonjuk vele a süti tetejét egyenletesen.