Birsalmás csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Birsalmás csirke

Hozzávalók:

  • kb 40 dkg csirkemell filé
  • 2 birsalma
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • narancshéj
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 ek étkezési keményítő
  • párolt rizs köretnek
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és vajon puhára pároljuk, lefedve egy serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk, majd melegen tartjuk.

5 dkg cukrot karamellizálunk, hozzátesszük a narancshéjat és a fehérborral kiforraljuk.

A birset meghámozzuk, cikkekre vágjuk és a maradék cukorral feltesszük kevés vízzel főni. Kevés citromlével meg lehet locsolni, hogy ne barnuljon meg.

Az áfonyát beáztatjuk és ezután tesszük a birsalmához. Együtt főzzük, de nem szétfőzzük, csak puhítjuk.

Ezután a narancsos szirupot is hozzákeverjük az almához. Az étkezési keményítőt a tejszínnel kikeverjük és besürítjük vele az ételt.

A húst hozzáadjuk, de ne keverjük össze. Ügyeljünk arra, hogy a birs ropogós maradjon.

Párolt rizzsel tálaljuk.