Rakott, sült tarja

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rakott, sült tarja

Hozzávalók:

  • 1,2 kg kicsontozott sertéstarja egyben
  • bors
  • 3 közepes fej hagyma
  • 25 dkg paprikás kolbász
  • 3 ek olaj
  • 1 ek őrölt köménymag
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek méz

A körethez:

  • 40 dkg fehérbab (konzerv)
  • 8 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 friss zsályalevél
  • só, bors

Elkészítése:

A magymákat megpucoljuk és felkarikázzuk a kolbásszal együtt.

A húst megmossuk, megszárítjuk, majd 1 cm-enként éles késsel bemetszük úgy, hogy alul egyben maradjon a hús.

A közöket sóval és borssal alaposan bedörzsöljük, majd megtöltjük a hagymával és kolbásszal. Bambuszpálcával megtűzzük, majd összekötözzük és olajon minden oldalát megpirítjuk.

A megpirult húst áttesszük egy tepsibe vagy tűzálló tálba, megszórjuk köménymaggal, ráöntjük a maradék forró olajat, aláöntünk 1 dl bort, majd rászórjuk a felaprított rozmaringot és a felezett fokhagymafejeket.

Az egészet lefedjük és 180 fokos sütőben puhára pároljuk kb 40-45 perc alatt.

A maradék borban elkeverjük a mézet, majd a puha húsra kenjük a mézes keveréket és aranybarnára sütjük.

A körethez a szalonnát apróra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymát, a zsályát, végül a lecsepegtett babot. Összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, majd készre főzzük.

Ha a hús elkészült kivesszük és egy vágódeszkára tesszük, letakarva kicsit pihentetjük. Eltávolítjuk a kötozőt, a bambuszpálcát és kissé rézsútosan felszeleteljük.

A húst az elkészült körettel tálaljuk (illik még hozzá fűszeres, pirított burgonya).