Egyszerű, gyors mandulás-vaníliás hókifli (tojásmentes)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Egyszerű, gyors mandulás-vaníliás hókifli (tojásmentes)

Hozzávalók:

  • 28 dkg finomliszt
  • 7 dkg barna nádcukor
  • 21 dkg vaj
  • 10 dkg darált mandula (vagy dió)
  • bourbon vanília
  • por nádcukor a szóráshoz

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Elkészítése:

Egy tálba keverd össze a lisztet, cukrot, mandulát(vagy diót) és a vaníliát. Majd morzsold el a keverékben a vajat és gyúrd össze. Tedd a tésztát 10-15 percre a hűtőszekrénybe.

Csípj le a tésztából egy darabot és sodorj ujj vastagságú hurkát belőle. Majd 2-3 cm hosszú csíkokat vágj vagy csípj le a tésztából és forgasd be kifli formára. Helyezd a kifliket sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, süsd készre – kb 10-12 perc.

Hagyd egy picit hűlni, majd szórd meg porcukorra – ha úgy jobban szereted bele is forgathatod a kifliket a prorcukorba.

Amikor teljesen kihűlt teheted fémdobozba, így napokig tárolhatod.

Tipp:

A legtöbb családban, a karácsonyhoz szinte már hozzátartozik a hókifli. Nálunk érdekes módon soha nem készült, ezért saját családi receptem nem is volt rá. Többféle receptet nézegettem éveken keresztül, nagyon sok esetben disznózsírt, élesztőt, ecetet vagy tojást tartalmaztak a receptek – az ilyen recepteket elve elvetettem. Volt amit elkészítettem, de valahogy nem találtam meg az igazi receptet. Mostanáig…

Idén egy kedves barátnőmtől kaptam meg, az ő családi receptjüket – amit még a nagymamája készített. Picit variáltam a recepten és mondhatom, íme a számomra ideális hókifli:) Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon jók az összetevők, nem lehet elrontani.