Non plus ultra

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Non plus ultra

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1-2 ek tej, ha szükséges

Továbbá:

  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • Pár ek sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és jól összedolgozzuk. Ha nagyon morzsálódós a tészta, akkor lazítjuk egy kevés tejjel.

Legalább fél órára becsomagolva a hűtőbe rakjuk a tésztát.

A sütőt előmelegítjük. Két nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk és egész pici szaggatóval kiszaggatjuk.

A tepsikbe rakjuk szép sorban.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal is tovább verjük.

Végül egy zacskóba kanalazzuk a tojáshabot, aminek a végére vágunk egy kis lyukat és a korongok tetejére nyomunk belőle.

170 fokon alul-felülsütéssel13 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Majd 1-1 darabot összeragasztunk egy kis kanál lekvárral.

Tipp:

Ez az a sütemény, amit korábban már egyszer készítettem, de akkor nagyon nem sikerült. A tojásfehérje hab sütés után mind lehullott a tésztáról. Utólag rájöttem, hogy az volt a baj, hogy nem sütöttem elég ideig. Most a 13 perc elegendőnek bizonyult (de azért ez sütőfüggő), nem volt ilyen probléma. Ez az a süti, amit ha megsütünk, pár pillanat alatt el is fogy. Nálunk így volt ;-)