Hozzávalók:
Leveshez:
Levesbetéthez:
Elkészítése:
Először a sütőt előmelegítjük. A megtisztított almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk. A gyümölcsöket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 percet sütjük.
Hagyjuk hűlni.
Közben egy tálban a tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a búzadarát, sót, cukrot és sűrűre főzzük.Négy kisebb formába töltjük és kihűtjük.
Az almák húsát kikaparjuk a héjából, egy kisebb fazékba rakjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük a fűszerekkel. Ha felfőtt, akkor merülő mixerrel pépesítjük, és a tejszínnel krémesítjük.
Ha túl sűrűnek véljük, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.
Langyosan, a formából kiborított tejbegrízzel kínáljuk.
Karácsonykor a nehezebb főételek ellensúlyozásképpen általában valamilyen könnyű, egyszerű levessel készülök, mint például ez az almaleves, amihez a gyümölcs először puhára sült a sütőben. Remekül kiegészíti ez a rendhagyó levesbetét, amit korábban el sem tudtam volna képzelni hozzá, de most már csak ezzel kínálom, annyira megszerettük. Gyorsan tálalható, előre megfőzhető, és a vanília, a fahéj igazi karácsonyi hangulatot teremt.