Méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Méteres kalács

Hozzávalók:
Sárga tészta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 26 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna

Kakaós tészta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 4 dkg kakaópor
  • 22 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna

Forma kenéséhez:

  • margarin vagy vaj
  • liszt

Vaníliás krém:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 7,5 dkg margarin
  • 60 g porcukor

Puncsos krém:

  • 1 cs puncs pudingpor
  • 4 dl tej
  • 7,5 dkg margarin
  • 60 g porcukor
  • 1/4-ed üveg rumaroma

Máz:

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 ek kakaó
  • 3/4-ed rumaroma
  • 1 dl tej
  • 50 g étcsoki

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet mérjük ki és adjuk hozzá a szódabikarbónát. A tojásokat üssük egészben egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a robotgép legmagasabb fokozatán verjük fel kb 5-10 perc alatt.

Vegyük vissza a robotgép fokozatát, adjuk hozzá az olajat, majd alaposan keverjük el, majd a vizet is adjuk hozzá és ezzel is keverjük el.

Végül a szódabikarbónás lisztet adjuk hozzá és alacsony fokozaton addig keverjük, míg a massza csomómentes lesz. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl!

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Egy 34*11*5 cm-es őzgerincformát vajazzunk, majd lisztezzünk ki.

A masszát egyenletesen simítsuk bele a formába, majd kb 45-50 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végezzünk!

A megsült tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd teljesen kihűtjük.

A kakaós tésztát ugyanígy készítjük el, csak a liszt egy részét kakaóporral helyettesítjük.

Mindkét tésztát kihűtjük.

Krém:

A vaníliás pudingport csomómentesre keverjük a tejben, majd sűrűre főzzük. Többször átkeverve kihűtjük, hogy a teteje ne bőrőzzön be.

A margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.

A puncsos krémet is így készítjük el, csak hozzáadjuk az aromát is.

Összeállítás:

A tésztákat a bordák mentén felszeleteljük.

Letépünk egy nagyobb darab alufóliát és előkészítünk egy vágódeszkát vagy tálcát. Rátesszük az alufóliát, majd jöhet az összeállítás.

Veszünk egy kakaós piskótát, puncsos krém, sárga piskóta, fehér krém és folytatódhat a rétegezés (lehet más a sorrend, a lényeg, hogy a lapok és a krém válatozva kerüljön bele). Mivel egyben nagyon hosszú lenne, ezért is méteres a neve, kettőbe vettem a tésztát és a krémet, így két rúd süteményem lett.

Ha végeztünk, akkor kicsit két végéről nyomjuk össze a sütit, hogy a lapok szeleteléskor ne essenek szét. Csomagoljuk be a sütit alufóliába, majd tegyük 1-2 órára hűvös helyre.

Máz:

A margarint olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a porcukrot, a kakaót, csokit és a tejet. Tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt kevergetve forraljuk ki. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a rumaromát (vagy ízlés szerint rumot).

Ez nem egy nagyon merev, törős máz, inkább lágy lesz. Mivel a sütit nehéz mozagtni, így nem tudtam rácsra téve leönteni.

Egy ecset segítségével vittem fel. Ha időközben szilárdulna vissza a máz, akkor mikróban nyugodtan rá lehet kicsit melegíteni.

Mivel nekem először nem fedte rendsesen be a sütit, ezért az első lekenés után hagytam kicsit száradni, majd még egyszer lekentem.

Hagyjuk a mázat a sütin megszilárdulni, majd jöhet a szeletelés.

Minél nagyobb szögben vágjuk, annál jobb. Annál több tészta és krém látszik.

Tipp:

Ne rettenjünk meg az elkészítésétől! Kicsit időigényes, de nem bonyolult! Mindenkinek ajánlom, mert nagyon finom és garantáltan sikert fogsz vele aratni!