Hozzávalók:
Tészta:
Továbbá:
Elkészítése:
Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói, beleértve a vajat, a lisztet és a tálat is, hidegek legyenek. Ezeket előzetesen tegyük a hűtőbe, hogy a végleges tészta megőrizze omlós textúráját.
A lisztbe belekeverjük porcukrot és vaníliás cukrot, sütőport és sót.
Hozzáadjuk a vajat/margarint és alaposan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a narancs és citrom héját, elkeverjük, majd a tojás sárgájával összeállítjuk a tésztát.
Kitartóan kell gyúrni, össze fog állni!
Miután összeállt a tészta, formáljunk belőle gombócot, és folpackba csomagolva, hogy ne száradjon ki, tegyük a hűtőbe. Nem szükséges egész éjszakára, 1 óra hűtés tökéletesen elegendő neki.
Dolgozzunk kis adagokkal. Ha nagyobb adag tésztát készítünk, akkor azt osszuk fel több kisebb gombócra, és csak eggyel dolgozzunk egyszerre, a többit tegyük vissza a hűtőbe.
A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk.
Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral fedett tepsire tesszük
Az omlós linzert 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt süssük meg. Ha a tésztakorongok színe halvány sárgából rózsaszínbe kezd átcsapni, akkor készen is van. Ne süssük arany barnára, mert attól kiszárad és törékeny lesz, nem omlós.
Az elkészült süteményeket teljesen kihűlve vegyük ki a tepsiből, majd töltsük meg.
Dobozba téve másnapra megpuhul és finom omlós lesz és hűvös helyen tárolva akár hetekig eláll.
Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk.
1. Málnás mascarpone krém
A mascarpone lágy, krémes állaga tökéletesen kiegészíti a linzer omlós tésztáját. Keverjünk össze mascarpone sajtot friss málnával és egy kevés porcukorral, hogy egy könnyed, de mégis különleges tölteléket kapjunk.
2. Csokoládé ganache
A csokoládé szerelmeseinek remek választás lehet a ganache. Olvasszunk fel jó minőségű étcsokoládét tejszínnel, és hűtsük le, amíg eléri a kenhető állagot. Töltsük meg vele a linzer karikákat, a végeredmény garantáltan gazdag és csábító lesz.
3. Pisztáciás krém
A pisztácia egyedi íze jól harmonizál a linzer tésztájával. Készítsünk egy lágy pisztáciakrém tölteléket: daráljunk le pisztáciát, adjunk hozzá mascarponét, kevés porcukrot és egy csepp vanília kivonatot. A zöld szín és a gazdag íz különlegessé teszi a süteményt.
4. Karamellkrém
A sós karamell krém egy finom és merész választás. Készítsünk karamellszószt, majd keverjük össze tejszínnel, hogy krémes állagot kapjunk. Ha szereted az édes-sós kombinációt, adj egy csipet tengeri sót a karamellhez.
5. Citromos curd
Frissítő és élénk ízt adhatunk a linzernek, ha citromos curd-del töltjük meg. A citrusos íz remekül ellenpontozza a linzer tészta édességét. A curd könnyen elkészíthető tojássárgája, cukor, citromlé és vaj keverékéből.
6. Fehércsokoládés-mandulakrém
Fehércsokoládé és darált mandula keveréke igazán különleges töltelék lehet. Olvasszuk meg a fehércsokit, adjunk hozzá őrölt mandulát, és ízesítsük egy kevés mandulaaromával.
7. Fahéjas alma töltelék
Az ősz ízeit is behozhatjuk a linzer karikába egy fahéjas-almás töltelékkel. Pároljunk meg apróra vágott almát fahéjjal és egy kis cukorral, majd töltsük meg ezzel a keverékkel a linzer karikákat. A puha alma és a fűszeres íz kiválóan illik a süteményhez.
A narancs héjától sütés közben nagyszerű illat terjeng a lakásban, valamint nagyon különleges és finom ízt ad a tésztának.
A linzer karika egy tradicionális édes sütemény, amelynek alapja a gazdag és morzsás linzer tészta.
Egy csipetnyi nosztalgia és a nagymamák receptjeinek hagyománya vegyül ebben az ínycsiklandó desszertben. A linzer tészta különleges íze és az illatos lekvár közötti tökéletes egyensúlyt érdemes megkóstolni.
Tökéletesen finom, porcukorral megszórva és egy bögre meleg teával. Bármilyen alkalomra megfelelő, és garantáltan örömteli pillanatokat varázsol a kóstolóknak. Fedezd fel a nagymamák titkos linzer receptjét és készítsd el ezt a klasszikus édességet otthon, hogy ízekben és illatokban gazdag utazásban lehessen részed.