A legpuhább linzer karika

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
A legpuhább linzer karika

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg vaníliás porcukor (én kávédarálón itthon ledarálom a cukrot és vaníliás cukrot, ehhez 1 cs vaníliás cukrot használok)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk sütőpor
  • fél narancs és fél citrom reszelt héja
  • csipet só

Továbbá:

  • sárgabarack lekvár
  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

Tészta elkészítése:

Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói, beleértve a vajat, a lisztet és a tálat is, hidegek legyenek. Ezeket előzetesen tegyük a hűtőbe, hogy a végleges tészta megőrizze omlós textúráját​.

A lisztbe belekeverjük porcukrot és vaníliás cukrot, sütőport és sót.

Hozzáadjuk a vajat/margarint és alaposan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a narancs és citrom héját, elkeverjük, majd a tojás sárgájával összeállítjuk a tésztát.

Kitartóan kell gyúrni, össze fog állni!

Pihentetés:

Miután összeállt a tészta, formáljunk belőle gombócot, és folpackba csomagolva, hogy ne száradjon ki, tegyük a hűtőbe. Nem szükséges egész éjszakára, 1 óra hűtés tökéletesen elegendő neki.

Szaggatás:

Dolgozzunk kis adagokkal. Ha nagyobb adag tésztát készítünk, akkor azt osszuk fel több kisebb gombócra, és csak eggyel dolgozzunk egyszerre, a többit tegyük vissza a hűtőbe.

A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk.

Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!

Sütés:

A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral fedett tepsire tesszük

Az omlós linzert 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt süssük meg. Ha a tésztakorongok színe halvány sárgából rózsaszínbe kezd átcsapni, akkor készen is van. Ne süssük arany barnára, mert attól kiszárad és törékeny lesz, nem omlós​.

Töltés:

Az elkészült süteményeket teljesen kihűlve vegyük ki a tepsiből, majd töltsük meg.

Dobozba téve másnapra megpuhul és finom omlós lesz és hűvös helyen tárolva akár hetekig eláll.

Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk.

Különleges töltelék ötletek:

Tipp:

A narancs héjától sütés közben nagyszerű illat terjeng a lakásban, valamint nagyon különleges és finom ízt ad a tésztának.

A linzer karika egy tradicionális édes sütemény, amelynek alapja a gazdag és morzsás linzer tészta.

Egy csipetnyi nosztalgia és a nagymamák receptjeinek hagyománya vegyül ebben az ínycsiklandó desszertben. A linzer tészta különleges íze és az illatos lekvár közötti tökéletes egyensúlyt érdemes megkóstolni.

Tökéletesen finom, porcukorral megszórva és egy bögre meleg teával. Bármilyen alkalomra megfelelő, és garantáltan örömteli pillanatokat varázsol a kóstolóknak. Fedezd fel a nagymamák titkos linzer receptjét és készítsd el ezt a klasszikus édességet otthon, hogy ízekben és illatokban gazdag utazásban lehessen részed.