Zsebes karaj krumplipürével és párolt zöldborsóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Zsebes karaj krumplipürével és párolt zöldborsóval

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csont nélküli karaj egyben
  • 10 dkg szeletelt baconszalonna
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 szál kolbász (kb. 15 dkg)
  • 1 db húsleves kocka
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika

A páchoz:

  • 1 dl olaj
  • 3 tk magyaros- vagy sertéssült fűszerkeverék
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A megtisztított karajt egy-másfél centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon! (Én egyszerűen megoldottam, a hentesemet megkértem és profin elvégezte helyettem :))

Az olajból és a fűszerekből (magyaros fűszerkeverék, ételízesítő, pirospaprika, só, bors) pácot készítünk.

A húst mindenütt jól bekenegetjük vele, a zsebecskéket is, majd becsavarjuk egy alufóliába és légmentesen lezárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap a zsebecskékbe, vastag szelet sajtot, baconszalonnát, kolbászkarikákat, és vöröshagyma szeleteket rakunk.

Majd az egészet beletesszük egy előzőleg hideg vízbe áztatott római tálba (cserépedénybe). A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakjuk és aláöntünk egy deciliter vizet, amelyben feloldottunk egy húsleves kockát és a száraz fehérbort.

Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot, és kb. 180 fokon 2 órán keresztül sütjük. Ezután ellenőrizzük, ha a hús puha, akkor levesszük a tál tetejét és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

A sütőből kivéve várunk, hogy langyosra hűljön. Ami levet engedett a sütés alatt, nehogy kiöntsétek! Szuper pecsenyeszaft készül belőle: egy edénybe merőkanállal kiszedjük a sütés során keletkezett szaftot, majd kissé felforraljuk és egy kevés ételsűrítővel néhány perc alatt összefőzzük.

Ezután egy deszkán, ferdén felszeleteljük a sült húst, és az imént elkészített isteni finom pecsenyeszafttal meglocsolva tálaljuk.

Krumplipürét és párolt zöldborsót készítettem hozzá.

Mennyei vasárnapi ebéd, higgyetek nekem! :)