Karamell kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karamell kocka

Hozzávalók:
Lap: (30*40 cm-es tepsihez)

  • 4 tojás
  • 18 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • 8 ek langyos víz
  • 3 ek olaj
  • csipet só

Krém:

  • 4 cs karamell ízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 30 dkg porcukor
  • 35 dkg teavaj
  • 35 dkg margarin (lehet csak teavajjal is készíteni!)

Összeállításhoz:

  • piskótatallér (kb 2 csomag)
  • kb fél l tej
  • rumaroma ízlés szerint

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket a sóval kihabosítjuk. Fokozatosan hozzáadva a cukrot kemény habbá verjük. A habhoz adjuk hozzá a sárgákat, olajat és a vizet, majd jól elkeverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a kakaóport, majd hozzáadjuk a habhoz, óvatosan beleforgatjuk, anélkül, hogy a habot összetörnénk.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a masszát beleöntjük, elegyengetjük, majd kb 20 percig sütjük. Ha langyosra hűlt, akkor lehúzzuk róla a papírt.

A krémhez kevés tejben csomómentesre keverjük a pudingporokat, majd sűsűre főzzük. Gyakran kevergetve kihűtjük. A szobahőmérsékletű margarint és teavajat kihabosítjuk a porcukorral alaposan, majd kis adagokban hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.

A tejben elkeverjük a rumaromát.

A lapra rákenjük a karamellás krém felét. 2 piskótatallét összefogunk (így egy gömböt kapunk), majd belemártjuk a rumos tejbe és kitesszük vele a süteményt. Erre fog kerülni a maradék krém, amit szépen elegyengetünk.

Ízlés szerint megszórható a sütit teteje kókuszreszelékkel. Én most csokis krémből kis virágokat is készítettem rá.

Pár órára hűtőbe tesszük dermedni. Kb 4*4 cm-es darabokra vágva tálaljuk (így 48 db sütit kapunk).