Sóágyon sült csirke héjában sült krumplival

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sóágyon sült csirke héjában sült krumplival

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész, egész csirke
  • lestyán
  • kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • lestyánlevél (zöld)
  • szárított petrezselyem
  • két teáskanál olívaolaj
  • 1 alma
  • két-három karika citrom
  • 80-90 dkg durva só a sütéshez

Fóliában sült krumplihoz:

  • személyenként két krumpli

Joghurtos öntet hozzávalói:

  • 2 evőkanál görög joghurt
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
  • petrezselyemzöld
  • 1 mokkáskanál szárított kapor
  • csipet só

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk a vizet róla, majd a gerincénél kettőbe vágjuk.

Bedörzsöljük a szárított zöld fűszernövényekkel, majd olívaolajjal is jól bedörzsöljük a csirkét.

Az almát felszeljük, a zöld, friss fűszereket megmossuk.

Egy serpenyőbe tesszük a durva szemű sót, majd rászórjuk a zöld fűszereket, az almaszeleteket és a citromkarikákat, ráfektetjük a csirkét.

180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütésre, kb 50 percre, miközben egyszer, félidőben megfordítjuk a csirkénket. További fél órát sütjük a légkeveréses fokozaton, ameddig szép színt kap.

Vigyázzunk amikor megfordítjuk, maradjanak alul a zöld fűszernövények, mert azok könnyen megégnek!

A megmosott krumplikat egyenként alufóliába csomagoljuk és egy tepsibe rakjuk, majd betesszük a sütőbe. A krumplinak elég 40 perc, együtt süthető a csirkével.

Tálalás előtt joghurtos öntetet készíthetünk: a görög joghurthoz keverjük a frissen vágott petrezselyemzöldet, szárított kaprot, néhány csepp citromlevet, egy csipet sót. Ezzel az öntettel kínáljuk a csirkét és a krumplit.