Rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta( 1,5 kg körüli)
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1,5 dl jázmin rizs
  • 3,5 dl 12 %-os tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet tévé és kápia paprika
  • 3-4 db koktél paradicsom
  • fűszerek: só, őrölt kömény, majoránna, zöld kapor ,őrölt bors, pirospaprika, csili paprika, zöld petrezselyem
  • diónyi vaj
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek apró szemű zabpehely

Elkészítés:

A káposzta torzsáját, illetve a durva ereket kivágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük.
Közben a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst, a főzőlébe teszünk két csipetnyi sót.

A hagymát apróra vágjuk, a paprikát kisebb szeletekre. Egy serpenyőben olajat hevítünk beletesszük a hagymát, a paprikát ,( én szoktam egy csipet sót tenni a hagymára ), megdinszteljük , rátesszük a húst.

Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, friss kaporral, egy púpozott  teáskanál piros paprikával, ízlés szerint csili paprikával, hozzáadjuk a szeletekre vágott koktél paradicsomot, egy gerezd zúzott fokhagymát, majd együtt pároljuk amíg a saját levét elfövi, utána összekeverjük az előfőzött rizzsel és zabpehellyel.

Egy tepsit kivajazunk, hintünk rá egy kis aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizses húst, majd a káposzta másik felével beborítjuk.

A tetejére tesszük a tejfölt és 180 fokos sütőbe tesszük, majd addig sütjük ameddig a teteje enyhén megpirul.

Sütési ideje légkeveréses fokozaton az alsó rácson 35 perc.

Tálaláskor tejföllel kínáljuk.