Édes sárgarépafőzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Édes sárgarépafőzelék

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb sárgarépa (Kb. 20 dkg reszelve mérve)
  • 0,5 kk só
  • 2 púpos ek liszt
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott tk fűszerpaprika
  • 2,5 dl tejföl
  • Cukor ízlés szerint (nálam 2 ek)

Elkészítése:

A megtisztított répát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, majd egy kisebb lábasban annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje.

zesítjük sóval és lefedve éppen roppanósra főzzük.

Közben a lisztet az olajjal elkeverjük egy másik lábasban, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.

A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd a tejföllel simára keverjük.

A főzelékből merített pár evőkanál forró lével hígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk).

Folyamatos kevergetés mellett a főzelékbe csorgatjuk és hagyjuk besűrűsödni.

Közben ízesítjük cukorral, jól átkeverjük.

Melegen, sült virslivel vagy akár fasírttal, sülttel, pörkölttel kínáljuk.

Tipp:

Idén csodás sárgarépák termettek a kertben. Pár darabból készítettem egy kis főzeléket. Már valamikor régen próbálkoztam, de az nem lett olyan finom. Most ahogyan a zöldborsóból a főzeléket, ezt is cukorral, édesen főztem. Nem túl nagy adag, két felnőttnek és két kis étvágyú gyermeknek elegendő ebéd vagy vacsora.