Puncstorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Puncstorta

Hozzávalók egy 19 cm-es zsúrtortához:

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 3 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 1 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl gyenge feketekávé
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg darált dió
  • kevés rum vagy rumaroma

Továbbá:

  • 2 dl tej
  • pici rum vagy rumaroma
  • néhány csepp piros ételfesték
  • 10 dkg  (kerek) babapiskóta

Tetejére:

  • kb. 2 evőkanál sárgabarack levkár
  • átszitált porcukor és víz, vagy folyékony fondant
  • piros ételfesték

Elkészítése:

A psikótát megsütjük, majd kihűtjük. (Tuti piskóta recept itt).

Ahogy kihűlt, a tetejéből levágunk egy egy centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon pereme a piskótának.

A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve majdnem forrásig melegítjük. Hagyjuk hűlni. Olykor keverjünk rá és mikor már langyos, keverjük el benne a vajat.

Majd mehet bele a dió és a rumaroma is, valamint a piskóta összeszaggatott belseje. 2 dl tejbe belekeverünk némi rumaromát és piros folyékony ételfestéket.

Megmártjuk benne egy-egy pillanatra a babapiskótákat és összetörve (kerek maradhat egyben) a csokis krémhez adjuk. A maradék rózsaszín tejet a piskótára fröcsköljük, majd én megkentem körbe még baracklekvárral.

Ebbe halmozzuk a kakaós tölteléket.

Majd rátesszük a levágott lapot és körbe kenjük baracklekvárral, de vékonyan. 🙂

Az egyszerűség kedvéért porcukrot kevertem el annyi vízzel, hogy masszívabb, de még folyós masszát kapjak. Piros színezővel színeztem, majd leöntöttem vele a tortát egy rácsra téve. Kenőkéssel lehúztam az oldalaira is.

Haladók próbálkozhatnak a folyékony fondant elkészítésével is.