Mákos guba vaníliamártással

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Mákos guba vaníliamártással

Hozzávalók:

  • 10 db szikkadt kifli
  • kb 1 liter tej
  • 20 – 25 dkg darált mák
  • 2 citrom reszelt héja
  • 6 ek cukor
  • 3 db tojássárgája,csipet só

Vaníliamártás:

  • 5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 púpos tk liszt
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 2 – 3 ek cukor
  • csipet só

Tetejére:

  • 5 db tojás fehérje
  • 4 ek cukor
  • csipet só

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk vagy kézzel apróbbakat tépünk belőle, edénybe tesszük.

Megszórjuk cukros, reszelt citromhéjas mákkal.

Fél liternyi tejet elkeverjük a tojások sárgájával, hozzáöntjük a maradékot, ráöntjük a kiflikre, átkeverjük és hagyjuk néhány percig állni míg a kiflik megszívják magukat.

Addig elkészítjük a vaníliamártást, amihez kevés tejet elkeverünk a tojások sárgájával, a liszttel, a cukrokkal és a sóval.

A maradék tejet felforraljuk, apránként belekeverjük a tojásos tejbe, folyamatos kavarás mellett besűrítjük.

A mákos kifliket egy 26 cm- es kivajazott formába nyomkodjuk. 180 fokon 20 percig sütjük.

Közben a tojások fehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verjük.

Kivesszük a sütőből elsimítjuk rajta a tojáshabot, majd visszatesszük pár percre, amíg éppencsak el nem kezd színesedni a teteje.

Langyosan szépen szeletelhető.

Jó étvágyat :)