Szlovák ünnepi túrós sütemény

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Szlovák ünnepi túrós sütemény

Hozzávalók:

  • 15 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 60 dkg rétesliszt
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás
  • csipet só
  • 20 dkg darált dió
  • 3 csomag vaniliás cukor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 darab tojás sárgája
  • 35 dkg szilvalekvár
  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál fahéj

Elkészítése:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál porcukrot szórunk bele, és 10 percre meleg helyre félretesszük (azaz felfuttatjuk az élesztőt).

A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük; ide kerül a maradék porcukor, a tojássárgája meg a tojás. Csipetnyit megsózzuk, majd a tejes élesztővel és az apránként hozzáadott olvasztott margarinnal jól bedegasztjuk.

Akkor jó, ha olyan lágy tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A diót a cukor meg a vaníliás cukor felével összekeverjük. A túrót a többi cukorral ízesítjük, a tojássárgájával gazdagítj

A szilvalekvárt kikeverjük, hogy könnyebben kenhessük.

A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd egyet ezekből meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy pontosan beleférjen egy kb. 25×35 centis, margarinnal kikent tepsibe.

A cukros diót egyenletesen rászórjuk, és a tejjel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. Erre tészta kerül, amit megkenünk szilvalekvárral. Ezt a harmadik tésztalappal befedjük, amire a túró kerül.

A tetejét őrölt fahéjjal meghintjük,végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük, elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.