Lazacpisztráng sajtszósszal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Lazacpisztráng sajtszósszal

Hozzávalók:

  • 1 kg filézett lazacpisztráng
  • 1 db citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg vaj
  • morzsolt majoránna
  • 2 kávéskanál só
  • őrölt bors

Sajtszószhoz:

  • 2 dl magas zsírtartalmú tej
  • 5 dl habtejszín
  • 20-25 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 kis csokor finomra vágott petrezselyem zöldje, egy keveset félre teszünk a díszítéshez
  • 1 ek étkezési keményítő
  • csipetnyi só
  • bors

Köretnek:

  • 40 dkg rizs

Elkészítése:

A megvásárolt friss lazacfilét alaposan mossuk meg. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk fel kb. 5 cm széles szeletekre a hal törzsének szélességével.

Tegyük a szeletelt halat egy nagyobb méretű edénybe, és végezzük el a fűszerezést.

Először szórjuk meg sóval, és kezünkkel alaposan dörzsöljük át a szeleteket, de vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg!

Mikor ezzel megvagyunk, mossunk meg 1 citromot, és aprólyukú reszelővel előbb reszeljük le a héját, majd facsarjuk ki a levét, amit öntsünk rá a halra, a reszelt citromhéjjal is dörzsöljük át, majd pedig ízlés szerint 2-3 gerezd foghagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, és ezt is alaposan dolgozzuk bele.Végül szórjuk meg morzsolt majoránnával, és ezt is oszlassuk szét rajta.

A sütéshez szükségünk lesz egy mélyebb tepsire, amit én sütőpapírral szoktam kibélelni, mivel sütés után a lazac igen puha és omlós sérülékeny, így könnyen kivehetjük, mikor elkészült. Felezzük meg a vajat, egyik felét vágjuk a tepsink aljára rá a sütőpapírra.

A másik felét pedig olvasszuk fel, és kenjük meg vele a tepsire helyezett halszeleteket, ezután szórjuk meg a tetejét őrölt borssal. A sütőnket melegítsük elő 180 C-fokra, így süssük 25 percet, majd még 10 percet 250 C-fokon.

Amíg sül a lazac elkészítjük a szószt.

A sajtszósz elkészítése:

A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat egy lábosba tesszük, és együtt folyamatos keverés mellett közepes lángon felmelegítjük,  amíg a sajtok olvadni nem kezdenek.

Az étkezési keményítőt egy kevés meleg vízzel elkeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást.

Ízesítjük kevés sóval, ételízesítővel (a sajtok sósak, vigyázzunk, mennyit teszünk bele) és borssal. A mártást kiforraljuk (ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel/tejszínnel lazíthatjuk),
majd végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Főt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá.